Szabályzat

Általános szerződési feltételek – Eladók és Vevők részére
Az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete által szervezett árverésen.

 1. Az árverés szervezője az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete (Adószám: 18154300-2-42, Székhely: 1101 Budapest, Albertirsai út 2-4.) (továbbiakban: ÜTOE)

 2. Az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete az árverés szervezője, előkészítője és lebonyolítója. Az adás-vétel tárgyában sem az eladóval, sem a vevővel nem áll jogviszonyban, az értékesítésért semmilyen felelősség nem terheli. Az ügetők állapotáért, rejtett hibáiért felelősséget nem vállal.

 3. Az ügető tulajdonosának (továbbiakban: Eladó)/vásárlónak (továbbiakban: Vevő) az árverésen való részvételhez regisztrálnia kell az oldalon vagy személyesen az árverés helyszínén. Az Eladó és a Vevő a regisztrációval feltétel nélkül elfogadja a jelen Általános Szerződési Feltételeket (továbbiakban: ÁSZF) és az Adatvédelmi Nyilatkozatot.

 4. A Vevő a regisztrációt követően a 20.000 Ft kauciót köteles a legrövidebb időn belül az ÜTOE részére megfizetni. Abban az esetben, ha ez nem történik meg, úgy az árverésen nem jogosult részt venni.

 5. Az árverési vevő az árverés folyamán a helyszínen kizárólag a helyszínen átvett tárcsa felmutatásával vagy az online felületen kapott felhasználónév jelszó párossal licitálhat. A licitáló csak saját nevében licitálhat!

 6. Az értékesítésre kínált lovak kategóriái a következők:
  • yearlingek (éves csikók),
  • kétévesek,
  • háromévesek és idősebbek

 7. Az árverésre csak lóútlevéllel rendelkező lovak vezethetők fel, melyek tulajdonviszonya egyértelmű.

 8. A kauciót az árverés végén a vevő visszakapja, abban az esetben, ha nem nyert licitet. Az a vevő, aki megnyerte a licitet a szabályosan kitöltött Lótulajdonos-változás Adatbejelentő Lap bemutatásakor kapja vissza a kaució összegét, abban az esetben, ha több licitet is nyert, úgy az összes lóra vonatkozó Lótulajdonos-változás Adatbejelentő Lap bemutatásakor.

 9. Amennyiben a vevő a licitet megnyeri, és nem köti meg az adásvételi szerződést a ló tulajdonosával és nem mutatja be a Lótulajdonos-változás Adatbejelentő Lapot, úgy a kaució összegét nem igényelheti vissza.

 10. A katalógusban és a weboldalon található információk, a lovak adatai többszörös ellenőrzésre kerültek, ennek ellenére előfordulhatnak hibák, a videók információi tájékoztató jellegűek, melyekért a szervező felelősséget nem vállal.

 11. Az ajánlattétel és az adásvétel magyar forintban történik (HUF). Az eladás a magyar törvényeknek megfelelően történik, az ajánlat Eladó általi elfogadásával.

 12. Az árverés megkezdésekor az árverező közli az adott ló kikiáltási árát és megjelenik a weboldalon is. A ló egészségi állapotáról és az esetlegesen ismert rejtett hibáiról vagy betegségéről, állatorvosi igazolás készül, melyet az árverező ismertet ésa honlapon megtekinthető.

 13. Az ajánlattétel a helyszínen a tárcsa felmutatásával szóban, az online felületen a licitáló felületre beírt és elküldött ajánlattal történik.

 14. Az ajánlat 50.000 Ft-onként emelhető. A licitáló vevő tehet a fenti emeléseknél nagyobb mértékűt is, de kizárólag olyan összegűt, mely a licitlépcsők többszörösének megfelel.
 1. Az eladó által jelzett minden információ, kitétel és megjegyzés azon az oldalon, ahol a ló szerepel, megjelenik.

 2. Több ajánlat esetén a licitlépcsőnek megfelelően tehet ajánlatot a vásárló mindaddig, amíg csak egy ajánlat marad, a ló eladója a licitálásban részt vehet. A vételi jogot a legtöbbet ajánló vevő szerzi meg.

 3. A lovak abban az állapotban kerülnek árverezésre, amelyben az árverés időpontjában vannak.

 4. Amennyiben a vevő a licitet megnyeri, és nem köti meg az adásvételi szerződést és nem fizeti meg a licit szerinti vételárat a ló tulajdonosának és nem mutatja be az ÜTOE-nek a Lótulajdonos-változás Adatbejelentő Lapot, úgy a kaució összegét nem igényelheti vissza. A licit visszavonása nem lehetséges, licitje megtételével a Vevő vállalja, hogy megfizeti annak összegét.

 5. Eladó köteles Vevővel adásvételi szerződést kötni a licit lezárását követő 5 munkanapon belül.

 6. Az ügető egészségi állapotáért a birtokbaadásig az Eladó felel, azt a jó gazda gondosságával köteles tartani.

 7. Az árverést az ÜTOE folyamatosan ellenőrzi.

 8. Az Eladó hozzájárul ahhoz, hogy a szükséges adatait a licit nyertesének az árverést követően az ÜTOE megküldje.

 9. Az online licit 2021. szeptember 23-án 12.00 órakor indul, a lovak kikiáltási ára egységesen 500 000 Ft. Az árverés és a lovak felvezetése 2021. szeptember 25-én 12.00 órakor kezdődik. A lovak ára az online beérkezett liciteknek megfelelően az aktuális árról folytatódik élőben és online párhuzamosan. Az árverező azon lovak esetében, melyekre licitáltak, az utolsó licit beérkezésétől számított 1 perc múlva zárja le az árverést. A lezárásig mind élőben, mind online lehet licitálni. A legmagasabb licit nyer.
 1. Amennyiben az ügető birtokbaadásáig olyan esemény történik, ami befolyásolja az adásvétel létrejöttét (maradandó sérülés, elhullás, stb.), az ÜTOE visszautalja Vevőnek a kaució díját. A befolyásoló körülményt írásban kell rögzítenie az ÜTOE által kijelölt állatorvosnak.

 2. Az adásvételi jogviszony közvetlenül az Eladó és Vevő között jön létre, azzal a feltétellel, hogy az Eladó felelős az ügető állapotáért az árverés időpontjában és írásban nyilatkozik arról, hogy a ló nem rendelkezik szavatossági hibával.

 3. Az árverés tárgyát képező ügető kockázata az írásban igazolt birtokbaadás napjától a Vevőre száll.

 4. Az ÜTOE fenntartja a jogot az árverés feltételeinek megszabására, szükség esetén a felkínált ügető árverésen való megjelenésének megtagadására, az árverés vagy az ajánlat érvénytelenítésére, az árverés meghosszabbítására, felfüggesztésére, lezárására vagy egyéb szükséges intézkedés megtételére.

 5. A vitás kérdéseket a Felek igyekeznek megegyezéses úton rendezni, amennyiben ez nem lehetséges, úgy a Pesti Központi Kerületi Bíróság illetékességét ismerik el.

 6. Azt a Vevőt, aki a megnyert licit után nem köt szerződést az Eladóval és nem vásárolja meg az általa megnyert lovat, a későbbi árverésekről (éves, illetve online) a szervező kitiltja, az árverésekre nem regisztrálja.

 7. Az ÁSZF-re a magyar jog rendelkezései az irányadók.

 8. Jelen ÁSZF az ÜTOE általi visszavonásig, vagy módosításig hatályban marad.